Cafépraat

17 November 2022

Cafépraat

De eerstvolgende cafépraat vindt plaats op donderdag 16 maart en heeft als thema 'lokale economie'.

Op donderdagavond 17 november 2022 organiseerden we onze eerste van vier café-avonden, over mobiliteit in 't algemeen en fietsstraten in het bijzonder. Kris Peeters, mobiliteitsexpert, kwam spreken en inspireren.

Wat hebben we geleerd? Dat we meer moeten 'omdenken'. We mogen niet langer ontwerpen en beslissen vanuit een (historisch dominant) autoperspectief, maar wél vanuit de kindnorm en de trage weggebruiker. We willen geen rommelmobiliteit, beter één grote fietszone dan her en der een fietsstraat. Duidelijkheid staat voorop want 'onderweg zijn' moet een plezier kunnen zijn voor iedereen, van 8 tot 80 jaar.

Op 't eind van de avond organiseerden we ook een korte bevraging onder de aanwezigen. De voornaamste bevindingen: 30% van de bevraagden verplaatst zich nu vooral per auto en geeft aan meer te willen fietsen als infrastructuur het zou toelaten. Er is enthousiasme voor (meer) fietsstraten in de stadskern maar niet erbuiten (bv. Noorderlaan). Ook het autoluw maken van het centrum kan de verkeersveiligheid sterk verhogen.

We vonden deze eerste editie een geslaagde avond met veel aanwezigen, maar betreuren dat onze expert (te) weinig ruimte heeft gecreëerd voor vertalingen naar de Waregemse situatie en uitwisseling met alle aanwezigen. Deze uitwisseling willen we veel meer vooropstellen op de drie cafépraat avonden die volgen. De spreker geeft een inspirerende aanzet van ong. 30 min., waarna de echte 'cafépraat' in kleinere deelgroepen aangemoedigd wordt. 
 
De eerstvolgende cafépraat vindt plaats op donderdag 16 maart en heeft als thema 'lokale economie'. Meer info volgt snel.
En voor de volledigheid: in het najaar van 2023 organiseren we een cafépraat rond armoede. In het voorjaar van 2024 rond jeugd.